agost 25, 2022

Barcelona, entre les millors ciutats europees per iniciar un nou negoci empresarial

Barcelona se situa com la 3a ciutat preferida d’Europa per iniciar una empresa emergent per quart any consecutiu

Un home i una dona mirant un portàtil en una zona de reunions d'un coworking

L’ecosistema emprenedor a Barcelona ha afrontat amb gran resiliència la crisi per la pandèmia gràcies a l’impuls de la digitalització en sectors clau de l’economia. De fet, diversos rànquings recents situen la capital catalana com a pol d’emprenedoria tecnològica en posicions capdavanteres i en molts d’ells aconsegueix mantenir o millorar la seva posició tot i l’actual situació.

Tal com es destaca l’últim Observatori Barcelona, la sisena edició de l’Startup Heatmap Europe Report 2021 va concloure que “un 17% de les persones fundadores de start-ups i membres de la comunitat tecnològica triaria Barcelona si haguessin d’encetar un nou projecte empresarial demà”, la qual cosa fa que es mantingui per quart any consecutiu en la 3a posició, juntament amb Amsterdam, d’entre més de 100 ciutats europees.

Un ecosistema start-up punter

En aquesta darrera edició del 2021, l’informe inclou un apartat que analitza per què Barcelona manté la tercera posició del 2017 al 2020. L’informe destaca que Barcelona disposa d’un dels ecosistemes de start-ups més dinàmics d’Europa amb més de 1.197 start-ups (segons MWC Barcelona), 7 unicorns internacionals, 3 unicorns de collita pròpia (Glovo, Letgo i eDreams), un capital invertit que gairebé s’ha duplicat des del 2016, i una proporció elevadíssima de persones fundadores de start-ups nascudes a l’estranger, un 65%.

Així mateix, la comunitat tecnològica de Barcelona és la setena que més ha crescut a Europa (amb un augment de les reunions del 426% entre el 2014 i el 2020, mesurat per seguidors a meetups.com). Malgrat la Covid-19 i els confinaments, la participació a Barcelona ha augmentat un 21% el 2020 respecte a l’any anterior. La majoria d’aquests esdeveniments han estat en línia, fet que ha propiciat i facilitat la participació de persones a les reunions d’arreu de tot el món.

Paral·lelament i segons diversos informes, l’ecosistema de start-ups a la ciutat de Barcelona s’ha consolidat i ha mostrat un creixement continu, creat per un elevat nombre d’oportunitats d’inversió, talents, centres d’innovació, hubs digitals, start-ups i programes d’incentius. Així, segons The Global Startup Ecosystem Report 2021 de Startup Genome Barcelona se situa com la 5a ciutat del top 100 d’ecosistemes emergents del món, només per darrere de Bombai, Copenhaguen, Jakarta i Guangzhou, i li atorga en els 4 factors valorats (d’1 a 10) un 9 en rendibilitat, un 10 en finançament, un 7 en dimensió del mercat i un 10 en talent.