El Passeig de Gràcia celebra 200 anys d’història
El Passeig de Gràcia celebra 200 anys d’història, i per a commemorar-ho, s’ha donat llum verda a la preparació de tot un seguit d’esdeveniments de tipus cultural, històric i lúdic que s’estendran durant els anys 2022, 2023 i 2024 i que convertiran l’emblemàtica avinguda de Barcelona en eix dinamitzador del centre de la ciutat.

L’Associació del Passeig de Gràcia, la Fundació Barcelona Promoció i l’Ajuntament de Barcelona, han sumat esforços per posar en marxa la celebració d’aquesta efemèride i fer un homenatge a una de les vies amb més projecció internacional de la ciutat, i històric escenari de la vida social i econòmica de la capital catalana.
La celebració del bicentenari del Passeig de Gràcia ha estat considerat <<Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic>> en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021, el que afavoreix la col·laboració público – privada amb exempcions fiscals. Així, ja s’està tramitant la signatura del conveni que ha d’establir la creació de la comissió interadministrativa de l’esdeveniment, formada per l’Associació del Passeig de Gràcia i la Fundació Barcelona Promoció, el Ministeri de Cultura, el Ministeri d’Hisenda i l’Ajuntament de Barcelona. La Fundació Barcelona Promoció portarà a terme el desenvolupament i la concreció dels plans d’activitat i les actuacions per celebrar l’esdeveniment.
Entre les reaccions que ha produït l’anunci de la celebració del segon centenari del Passeig de Gràcia cal destacar que el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, ha subratllat la importància de la celebració i confia que <<els tres anys en els que s’emmarcarà l’aniversari serviran per recuperar el pols al centre de la ciutat, una vegada superada la pandèmia>>. Igualment, Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona i de la Fundació Barcelona Promoció ha assenyalat que <<aquest esdeveniment serà un aparador i oportunitat de projecció de la imatge de Barcelona a través d’un dels seus eixos comercials i culturals més reconeguts arreu del món>>. Finalment, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, junt amb el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha remarcat el suport municipal perquè “la celebració sigui una iniciativa d’èxit, que ens congregui al voltant d’un espai tan emblemàtic, tan barceloní, amb activitats que s’adrecin tant a la ciutadania com a la gent que visita la ciutat>>.
D’espai d’esbarjo de la burgesia a eix comercial i aparador internacional de la ciutat
L’antic Camí de Jesús era la via de comunicació entre la muralla nord de Barcelona amb la vila de Gràcia, d’on provenia la llet que es consumia a la ciutat, així com amb Sant Gervasi i Sarrià, els llocs d’estiueig preferits per la burgesia barcelonina del moment. Amb el temps es van anar inaugurant nous punts d’oci com quioscs i cafès i es va il·luminar tot el passeig amb llums de gas. Amb la implementació del projecte Cerdà, el passeig es va convertir en l’avinguda que vertebra l’Eixample a dreta i esquerra i en un dels carrers més amples de la ciutat.
Durant aquests dos-cents anys, el quilòmetre i mig del Passeig de Gràcia ha estat sempre l’escenari de la vida i la història de la ciutat de Barcelona. Si bé en els seus inicis va ser un espai d’oci i esbarjo per on passejar fora les muralles de la ciutat, després va esdevenir una prestigiosa zona residencial de les famílies més importants de la ciutat i en els últims temps s’ha convertit en l’artèria comercial més internacional de la ciutat.
En l’actualitat, el Passeig de Gràcia concentra una oferta cultural, turística i econòmica molt variada. A més, l’oferta comercial, gastronòmica i hotelera del Passeig de Gràcia també és molt més transversal i heterogènia que la d’altres artèries comercials de referència internacional, atès que combina les botigues de luxe amb ensenyes dirigides a un públic molt més ampli, té restaurants amb estrelles Michelin però també bars de tapes i hi conviuen hotels de cinc estrelles amb una residència d’estudiants.