Barcelona, entre les 20 ciutats amb un millor sistema de transport sostenible
La mobilitat es troba al centre de l’economia, de les persones i de les ciutats. En un marc com l’actual és indispensable que la mobilitat esdevingui circular i sostenible.

La indústria automobilística i també les administracions estan fent passos per pal·liar els efectes contaminants que suposa la indústria del motor. En aquest sentit, ara, el govern espanyol està fomentant el transport públic, a banda de ser una estratègia per ajudar les butxaques dels ciutadana a superar el moment d’encariment de preus derivats de la guerra d’Ucraïna, i ha establert a partir d’aquest 1 de setembre –i durant quatre mesos– que els bitllets de Rodalies Renfe siguin gratuïts.
Ara be, en aquesta transició cap un model de mobilitat sostenible hi ha ciutats més punteres que d’altres. En aquest cas, segons l’últim Observatori de Barcelona, la ciutat comtal se situa com la 14a ciutat més sostenible d’Europa el 2021 en el rànquing Schroders European Sustainable Cities. Aquest índex classifica 59 ciutats europees a partir de l’anàlisi de 13 polítiques mediambientals –en matèries com els objectius de consum d’energies renovables, el transport públic amb energies netes, la qualitat de l’aire o la gestió de residus– per tal de monitorar l’aplicació de l’objectiu de desenvolupament sostenible número 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles) a les urbs del continent. Amb un índex de 0,65, Barcelona se situa per sobre de ciutats com Frankfurt, Brussel·les i Rotterdam en un rànquing encapçalat per Amsterdam, Londres i París, que assoleixen valors superiors a 0,75.
Els punts forts de de Barcelona en matèria de mobilitat urbana
Pel que fa a Barcelona, els aspectes més destacats a nivell de sostenibilitat són el nou pla per augmentar el nombre de zones verdes de la ciutat (dotat amb 38 milions d’euros) i el Pla Clima 2018- 2030 amb l’objectiu de minimitzar el carboni per al 2050, que inclou la millora de l’eficiència energètica en els edificis, l’augment de la generació d’energia solar, una estratègia de residu zero i l’adquisició d’una flota d’autobusos municipals amb baixes emissions de carboni per al 2025.
A més, Barcelona se situa com la 17a ciutat del món pel que fa a l’índex de mobilitat sostenible segons l’Urban Mobility Readiness Index 2021 elaborat per la Universitat de Berkeley i l’Oliver Wyman Forum, en un rànquing encapçalat per Oslo, Amsterdam i Hèlsinki on assoleix una puntuació similar a les ciutats canadenques de Vancouver i Toronto, i supera París, Nova York i Sydney.
L’índex de mobilitat sostenible es basa en 15 indicadors relacionats amb aquesta temàtica i s’incorpora per primera vegada a l’estudi, que compara 60 ciutats globals de diverses regions geogràfiques que es distingeixen pels reptes de mobilitat i les solucions que apliquen. Barcelona destaca especialment en l’indicador relatiu al creixement de la infraestructura per a la bicicleta durant la pandèmia, en què ocupa la 7a posició global.